Het dodental als gevolg van de meerdere aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is definitief vastgesteld op 4.340, zo hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De lokale gouverneur Longki Djanggola deelde het cijfer woensdag in gesprek met The Jakarta Post. Eind oktober lag het dodental nog op 2.081.

De tsunami kwam op 28 september aan land in de plaats Palu, nadat een aardbeving met een magnitude van 7.5 had plaatsgevonden. In de daaropvolgende dagen volgden meerdere bevingen.

Bijna de helft van de dodelijke slachtoffers viel in Palu. Volgens de Indonesische krant zijn 667 vermisten doodverklaard. 1.016 lichamen konden niet meer worden geïdentificeerd. In de weken na het natuurgeweld werden nog lichamen onder het puin vandaan gehaald.

Sulawesi getroffen door aardbevingen en tsunami: Een overzicht
62
Sulawesi getroffen door aardbevingen en tsunami: Een overzicht

Tienduizenden gebouwen op eiland beschadigd

De aardbevingen en tsunami hebben een spoor van vernieling achtergelaten op Sulawesi. 3.673 gebouwen werden volledig verwoest en ruim 39.000 panden raakten beschadigd.

Door een tekort aan geschikte woonvoorzieningen leeft een deel van de getroffen inwoners nog altijd in opvangen, meldt The Jakarta Post. Van de 699 tijdelijke wooncomplexen die gebouwd worden, zijn er 217 opgeleverd.

Meerdere landen hebben miljoenen euro's beschikbaar gesteld voor noodhulp op Sulawesi. De Wereldbank heeft een fonds van bijna 865 miljoen euro klaarstaan om Indonesië te helpen bij de wederopbouw.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!