De Zimbabwaanse activist en predikant Evan Mawarire komt op vrije voeten. Een rechter in hoofdstad Harare heeft de borgtocht vastgesteld op omgerekend 1.750 euro.

Mawarire mag volgens zijn advocaat waarschijnlijk op woensdag de cel uit. Hij werd bijna twee weken geleden opgepakt.

De man zat vast wegens opruiing van het volk om de regering van president Emmerson Mnangagwa ten val te brengen. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar op.

Eerder deze maand werden in Zimbabwe felle demonstraties gehouden tegen de regering en haar economisch beleid. Zo zijn de brandstofprijzen meer dan verdubbeld.

Mawarire, ook al een fervent tegenstander van oud-president Robert Mugabe, riep de vakbonden op tot vreedzaam protest maar werd niettemin opgepakt.

Nog steeds betogingen in Zimbabwe

De betogingen gaan onderwijl door. Honderden advocaten gingen dinsdag de straat op om gerechtigheid te eisen voor de mensen die achter de tralies zitten.

Volgens de politie zijn sinds 14 januari, toen een driedaagse staking tegen de dure benzine begon, meer dan duizend arrestaties verricht. Er zijn vooral mensen opgepakt wegens verstoring van de openbare orde.

De beschuldigden, onder wie minderjarigen, komen niet in aanmerking voor voorlopige vrijlating. Dat is volgens de advocaten in strijd met de wet.

De grootste onderwijsvakbond van Zimbabwe heeft voor 5 februari een werkonderbreking aangekondigd. De onderwijzers en leraren willen op die manier de regering onder druk zetten aan de vooravond van cruciale onderhandelingen over loonsverhoging in de publieke sector.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!