De secretaris-generaal van de VN António Guterres krijgt de Karelsprijs 2019 wegens zijn grote verdiensten voor de Europese waarden. Dat heeft de organisatie achter dit jaarlijkse eerbetoon dinsdag bekendgemaakt in de Duitse stad Aken.

Guterres is volgens de toekenners een eminente voorvechter van het Europese samenlevingsmodel in een tijd waarin de universele rechten en democratische principes in toenemende mate onder druk zijn komen te staan.

De voormalige premier van Portugal handelt in de complexe wereld op basis van Europese waarden, vooral om vrede, vrijheid en democratie te realiseren. Hij is sinds januari 2017 secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De prijsuitreiking is traditioneel op Hemelvaartsdag, dit jaar 30 mei, in de Kroningszaal van het Akense raadhuis. De Karelsprijs wordt sinds 1950 toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenheid.

Vorig jaar ging de prijs naar de Franse president Emmanuel Macron. De Nederlandse winnaars waren toenmalig koningin Beatrix (1996) en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (1967).

De prijs is vernoemd naar de koning der Franken en vervolgens keizer van Heilige Roomse Rijk dat aan het begin van de negende eeuw grote delen van West-Europa besloeg. Karel de Grote stierf begin 814 in Aken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!