De Braziliaanse aanklagers hebben vijf personen opgepakt in het onderzoek naar de dambreuk in de staat Minas Gerais. Het gaat om drie medewerkers van het mijnbouwbedrijf Vale en twee andere personen die in opdracht van het bedrijf werken.

De dam in het zuidoosten van Brazilië brak vrijdag door. Hierdoor zijn zeker 65 personen om het leven gekomen. Na de dambreuk stroomde een grote hoeveelheid modder door het gebied.

Er worden nog steeds 279 mensen vermist. Het gaat vooral om medewerkers van een nabijgelegen mijn. De autoriteiten vrezen dat het dodental naar meer dan driehonderd stijgt.

Twee van de drie aangehouden medewerkers zijn senior managers van de mijn. De functie van de derde medewerker is niet bekend. De twee andere verdachten zijn ingenieurs.

Naast de vijf arrestatiebevelen hebben de aanklagers ook zeven huiszoekingsbevelen uitgevaardigd. Dit is op verdenking van moord, het vervalsen van documenten en milieumisdrijven.

Luchtbeelden tonen ravage na damdoorbraak Brazilië
43
Luchtbeelden tonen ravage na damdoorbraak Brazilië

Bedrijf gaat meewerken aan onderzoek

Vale heeft laten weten mee te werken aan het onderzoek. Ook doet het bedrijf naar eigen zeggen alles wat nu mogelijk is. Zo biedt het nabestaanden geld aan en wordt geïnvesteerd in de veiligheid van andere dammen.

De staat heeft beslag gelegd op 11 miljard real (zo'n 2,6 miljard euro) van het bedrijf. Daarmee willen de autoriteiten zeker stellen dat Vale kan opdraaien voor de schade die de ramp heeft veroorzaakt.

Het bedrijf was drie jaar geleden betrokken bij een vergelijkbaar ongeval, eveneens in Minas Gerais. Toen brak ook al een dam bij een mijn van Vale. Negentien mensen overleefden het niet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!