De christelijke Asia Bibi is dinsdag door het hooggerechtshof in Pakistan definitief vrijgesproken van godslastering. De vrouw mag nu het land verlaten.

Ze werd bijgestaan door haar advocaat Saif Ul-Malook, die vanuit Nederland naar het land afreisde. Hij moest noodgedwongen weg uit Pakistan na doodsbedreigingen.

De vrouw werd in oktober vorig jaar vrijgesproken na ongeveer acht jaar te hebben vastgezeten op verdenking van godslastering. Een herziening van die vrijspraak is nu dus afgewezen door het hof.

De vrouw zou volgens haar buren beledigende dingen over de profeet Mohammed hebben gezegd, wat ze zelf altijd ontkend heeft. De vrouw werd uiteindelijk vrijgesproken omdat volgens de rechter "tolerantie het basisprincipe is van de islam".

Haar vrijspraak leidde eerder tot felle protesten in het land. Er werd onder meer opgeroepen de vrouw om het leven te brengen. Ze gaat nu naar verwachting met haar gezin naar Canada. 

De stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die advocaat Ul-Malook begin november in Nederland opving na zijn vlucht uit Pakistan, is blij met de uitspraak. "Wij hopen en bidden dat zij en haar familie nu eindelijk op een veilige plek een nieuw leven kunnen opbouwen'', aldus de stichting op de website.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!