De zelfbenoemde president van Venezuela Juan Guaidó heeft zijn aanhangers opgeroepen om woensdag en zaterdag weer de straat op te gaan tegen de verkozen president Nicolas Maduro.

"Ga van 12.00 uur tot 14.00 uur de straat op in de plaats waar je op dat moment bent", luidde de oproep van Guaidó. 

Sinds Guaidó zichzelf woensdag uitriep tot interim-president zijn er iedere dag mensen de straat opgegaan om voor hem en tegen Maduro - of andersom - te demonstreren. 

Guaidó, die eigenlijk de oppositieleider is in Venezuela, deed ook een oproep aan het Verenigd Koninkrijk om Maduro niet bij zijn goudvoorraad te laten die in het VK ligt opgeslagen. 

Amnestie voor militairen

Woensdag hoopte Guaidó vergeefs het leger achter zich te krijgen door ze amnestie te beloven. Veel Venezolanen die achter de zelfbenoemde interim-president staan, zijn het daar niet mee eens.

"Amnestie is goed, zolang het niet geldt voor mensenrechtenschendingen", zei de vrouw van een voormalig politiechef die al jaren onder huisarrest staat. 

Veel soldaten hebben de afgelopen jaren meerdere keren hard ingegrepen tijdens demonstraties tegen Maduro. Mensen zijn dat nog niet vergeten en willen niet dat de soldaten er zomaar mee wegkomen.

De situatie in Venezuela in één minuut
60
De situatie in Venezuela in één minuut

Meerdere verdenkingen

Daarnaast worden hogere militairen, zoals generaals, verdacht van onder meer het smokkelen van cocaïne.

De Verenigde Staten besloten al snel om Guaidó te steunen en erkennen hem als president, net als veel Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Samen met de Europese Unie heeft Nederland Maduro zaterdag acht dagen de tijd gegeven om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Maduro heeft dit verworpen en zegt nog steeds de rechtmatige leider van het land te zijn,

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!