De evacuatie van ongeveer 24.000 mensen uit de Braziliaanse stad Brumadinho is afgeblazen. Het gevaar dat een tweede dam in de buurt zou bezwijken, is geweken.

Brumadinho werd vrijdag getroffen door een dodelijke modderstroom na een dambreuk. Daarbij kwamen 37 mensen om het leven en raakten honderden mensen vermist. 

Zondag werden inwoners opgeroepen naar hoger gelegen gebieden te gaan. De vrees bestond dat een tweede dam in de buurt dreigt te bezwijken.

Sirenes gingen zondag voor zonsopgang af, getriggerd door gevaarlijk hoge waterstanden bij een residu-dam bij de mijn van exploitatiemaatschappij Vale SA in de staat Minas Gerais.

De evacuatie verlegde de aandacht van de zoektocht naar honderden mensen die nog vermist zijn na de dambreuk van vrijdag. Faciliteiten van het mijnbouwbedrijf en nabijgelegen woningen werden bedolven onder de modder.

De dam van een ijzerertsmijn in het zuiden van Brazilië begaf het vrijdag door nog onbekende oorzaak. Na de breuk kwam een grote modderstroom op gang, die een groot gebied bedekte. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!