De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft een ultimatum van Europa verworpen om binnen acht dagen nationale verkiezingen uit te schrijven.

"Zij moeten dit ultimatum intrekken. Niemand kan ons een ultimatum geven", zei hij in een interview met CNN Türk dat zondag werd uitgezonden en vanuit het Spaans in het Turks werd nagesynchroniseerd. "Venezuela is niet gebonden aan Europa. Dit is een onbeschaamdheid", vervolgde Maduro.

De regeringen in Den Haag, Berlijn, Parijs, Madrid en Londen hebben het controversiële staatshoofd acht dagen de tijd gegeven om verkiezingen aan te kondigen. Mocht Maduro dit afwijzen, dan zouden de landen bereid zijn om Juan Guaidó als interim-president te erkennen. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza had het ultimatum zaterdag al verworpen.

In het interview zei Maduro ook dat oppositieleider Guaidó de grondwet heeft geschonden door zichzelf tot leider uit te roepen.

Ontmoeting met Trump mogelijk

Maduro zei verder dat hij openstaat voor een dialoog en dat een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump niet onmogelijk is. Woensdag zei Maduro nog dat hij alle banden verbreekt met de Verenigde Staten. Hij deed dat nadat Trump zijn erkenning had uitgesproken voor Guaidó als interim-president van het Zuid-Amerikaanse land.

Parlementsvoorzitter en oppositieleider Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot interim-president waarna een groot aantal, vooral Zuid-Amerikaanse landen hem als staatshoofd erkenden. Ook Canada heeft laten weten hem als president te zien.

Volgens een groot deel van de internationale gemeenschap is Maduro een dictator die onrechtmatig aan de macht is gekomen. De VS en de EU hebben een reeks sancties getroffen tegen de regeringskopstukken van het Zuid-Amerikaanse land, dat zeer olierijk is maar niettemin al jaren in een diepe crisis verkeert.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!