Donderdag 21 maart 2019
Donderdag 21 maart 2019
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ambassadepersoneel VS en Venezuela blijft nog zeker 30 dagen op post

Ambassadepersoneel VS en Venezuela blijft nog zeker 30 dagen op post

Personeel van de Amerikaanse ambassade in Venezuela en de Venezolaanse ambassade in de Verenigde Staten mag nog zeker dertig dagen blijven in afwachting van verdere gesprekken.

Dat hebben de landen zaterdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt na gesprekken die de hele dag duurden. 

Gezanten van de landen gaan de komende dertig dagen proberen tot betere afspraken over onder meer migratie te komen. Als dat niet lukt, worden de diplomatieke banden alsnog verbroken en het ambassadepersoneel wordt dan uitgezet.

Woensdag beëdigde oppositieleider Juan Guaidó zichzelf als president van Venezuela, omdat hij vindt dat de verkiezingen die president Nicolas Maduro won, oneerlijk zijn verlopen. In Venezuela gaan aanhangers van zowel Maduro als Guaidó de straat op.

VS erkent oppositieleider als president

Veel landen, zoals de Verenigde Staten, hebben gezegd de oppositieleider te erkennen als president. Nederland heeft, samen met de rest van de Europese Unie, een ultimatum gesteld aan Venezuela. Binnen acht dagen moeten er verkiezingen worden uitgeschreven, anders wordt Guaidó erkend als president.

Venezuela gaf zelf aan dat andere landen zich niet moeten bemoeien met binnenlandse aangelegenheden. "Waar halen jullie het vandaan dat jullie de macht hebben om een deadline of ultimatum te stellen aan een soeverein volk. Dit is bijna kinderlijk."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Tip de redactie