'Significante vorderingen' tijdens gesprekken tussen VS en Taliban

'Significante vorderingen' tijdens gesprekken tussen VS en Taliban

Een zesdaagse ontmoeting tussen de Taliban en een gezant van de Verenigde Staten in Qatar heeft voor 'significante vorderingen' gezorgd.

Dat zegt de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad. "De besprekingen zijn productiever geweest dan voorheen. We hebben grote vooruitgang geboekt op belangrijke punten."

"Nog niets is zeker, tot alles is afgesproken", voegde Khalilzad er nog wel aan toe. "Daar horen ook de voorwaarden voor een dialoog in Afghanistan en een staakt-het-vuren bij."

Kort na afloop van de gesprekken kwamen berichten naar buiten dat de Taliban een conceptakkoord had waarin stond dat de buitenlandse troepen Afghanistan binnen achttien maanden moesten verlaten. De Taliban ontkende later dat het om achttien maanden ging.

"Deze berichten zijn niet waar, we hebben het nooit over achttien maanden gehad", stelt de woordvoerder van de Taliban op Twitter.

Taliban moet land vrij houden van terroristen

Een andere besproken voorwaarde zou zijn dat de Taliban ervoor zorgt dat Al Qaida en Islamitische Staat (IS) geen ruimte krijgen om de Verenigde Staten aan te vallen vanuit Afghanistan.

"Zolang er geen akkoord is over het terugtrekken van buitenlandse soldaten, kan er verder over niets anders worden gesproken", zei een woordvoerder van de Taliban.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet weten blij te zijn met de vorderingen. "We zijn serieus bezig met het terugtrekken van onze soldaten en ervoor te zorgen dat Afghanistan geen basis wordt voor internationaal terrorisme."

De gesprekken tussen de VS en de Taliban gaan in februari verder in de Qatarese hoofdstad Doha.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

NUjij: Uitgelichte reacties

  • Ex_Amsterdammer
    zondag 27 januari 2019 om 10:32
    Laatst als gevolg van de Mattis ontslag affaire en Trumps plan van terugtrekken uit Afgh., verscheen er in een Am. tijdschrift een rapport -ik meen van een v/d republikeeinse denktanks- dat als conclusie had dat Pakistan en China het meeste baat hadden bij de Am. aanwezigheid in Afgh. Namelijk de militaire aanwezigheid zorgt dat er weinig onvoorspelbaars gebeurt. en er voldoende stabiliteit in de regio is om -voor China-risicoloos zwaar te investeren in industrie en infrastructuur. Juist Noord Pakistan is het belangrijkste stuk van de hele belt&road strategie waar China mee bezig is. Als Afghanistan niet door de VS in het gareel gehouden wordt, verandert de hele evaluatie van die 50 miljard $ aan investeringen in Pak. vlak langs de grens met Afgh. en verandert daarmee de hele doelmatigheid van het belt&road plan. Ik kan me niet voorstellen dat deze analyse niet al op Trumps bureau lag vlak voor de ruzie met oorlogs-denker Mattis.
  • GSchulz
    zondag 27 januari 2019 om 07:48
    Precies de reden dat ik destijds tegen die inval was (en diegene die daarna volgde). Amerika (en het westen) hebben niet het uithoudingsvermogen om het tot een goed einde te brengen. Dat had al een les moeten zijn uit andere oorlogen, maar nee als kippen zonder kop ging ons bestuur de aanval in. Dat men achter Al Qaida en Bin Laden zou gaan, prima. Dat men daarvoor wat soevereiniteit regeltjes zou negeren was ook nog prima geweest. Echter men ging met giga veel hagel schieten waar gewoon een scherpschutter gewenst was. Wat er daarna allemaal nog volgde was net zo erg of nog erger en tot op de dag van vandaag zitten we in de problemen van kippen zonder kop gedrag. Weet nog zo goed dat op de dag zelve ik de angst hiervoor al uitsprak en dat een totaal losgeslagen hysterische emotionele kip tegen mij tekeer ging dat ik emotieloos was. Ook van Rossum werd jaren van de TV verbannen omdat ook hij rationeel bleef. Echter rationeel was niet meer toegestaan en is nooit echt teruggekomen.

NUjij-reacties

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning