De Pakistaanse advocaat van Asia Bibi, Saif Ul Malook, heeft besloten naar Pakistan af te reizen om Bibi zelf te verdedigen in een rechtszaak tegen haar.

Dat meldt de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die hem begin november in Nederland opving na zijn vlucht uit Pakistan.

"Het is steeds de wens van Malook geweest om zijn cliënte zelf te verdedigen totdat zij veilig is buiten Pakistan", schrijft HVC. De advocaat moest in november Pakistan noodgedwongen verlaten vanwege aan hem gerichte doodsbedreigingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf Malook in november tijdelijk opvang in Nederland, nadat hij zelf om politiek asiel had gevraagd. De advocaat stelde gevaar te lopen als hij zou terugkeren naar Pakistan.

Bibi is een christelijke vrouw die jarenlang zat opgesloten in een Pakistaanse dodencel vanwege blasfemie. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken van godslastering, maar dat leidde tot felle protesten in het land. Komende dinsdag wordt in Pakistan een verzoek tot herziening van de vrijspraak behandeld.

Of de terugkeer van de advocaat definitief is, is niet duidelijk. Pakistaanse media, die zeggen met hem gesproken te hebben, beweren dat dit wel het geval is. Malook zou de Pakistaanse premier Imran Khan verzocht hebben om zijn veiligheid te garanderen als hij in Islamabad is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!