Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben zaterdag aangegeven oppositieleider Juan Guaidó als nieuwe president van Venezuela te erkennen als Nicolás Maduro niet binnen een week verkiezingen uitschrijft.

Parlementsvoorzitter en tevens oppositieleider Guaidó benoemde zichzelf eerder deze week tot interim-president van Venezuela. Het Europees Parlement bespreekt de situatie de komende week en zal daar dan een standpunt over innemen.

Namens de Verenigde Staten riep minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo landen zaterdag op om "een kant te kiezen" in de politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land.

"Geen vertragingen meer, geen spelletjes meer. Men moet kiezen tussen de landen die strijden voor vrijheid of Maduro en zijn chaos", aldus Pompeo tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Vlak nadat Guaidó zichzelf had beëdigd, maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend hem te erkennen als interim-president. In een reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS.

Veel landen erkenden herverkiezing van Maduro niet

Maduro kondigde ook aan dat Amerikaanse diplomaten binnen 72 uur het land moeten verlaten. Donderdag verklaarde hij dat alle Venezolaanse ambassades en consulaten in de Verenigde Staten zullen sluiten.

De Europese Unie heeft Guaidó niet erkend als nieuw staatshoofd. Maar ook de herverkiezing van president Maduro vorig jaar mei wordt door meerdere landen, waaronder Nederland, niet erkend, omdat het geen eerlijke verkiezingen waren. De oppositie boycotte de stembusgang.

Venezuela is onder het bewind van Maduro verder afgegleden in een diepe economische en maatschappelijke crisis. De economische crisis leidde onder meer tot grote tekorten aan voedsel en medicatie en een grote vluchtelingenstroom naar buurlanden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!