De gemeente Málaga heeft zaterdag een periode van drie dagen rouw afgekondigd na de vondst van het lichaam van de peuter Julen. Het jongetje viel bijna twee weken geleden in een 110 meter diepe put op het grondgebied van de stad.

Zaterdagochtend om 11.00 uur ging de periode van rouw van start met een minuut stilte in de stad. Reddingswerkers vonden in de nacht van vrijdag op zaterdag het lichaam van het Spaanse jongetje.

De reddingwerkers bereikten rond 1.25 uur de plek waar het kind bijna twee weken geleden terechtkwam. Het lichaam van Julen is een paar uur nadat het gevonden is uit de put gehaald en meegenomen voor een autopsie.

Een groep van 26 mensen is 299 uur bezig geweest met het graven. Volgens sommige Spaanse media zou de peuter een val van 71 meter hebben gemaakt.

Julen speelde met zijn vriendjes bij de put

Julen speelde met zijn neven en nichten toen hij in de plaats Totalán in een put viel. Omdat zijn haren in het gat waren aangetroffen, gingen de Spaanse autoriteiten ervan uit dat hij in de put lag. Daarom werd een dagenlange reddingsactie op touw gezet.

Omdat de ingang van de put slechts 25 centimeter breed is, besloten reddingswerkers twee nieuwe tunnels te graven. De tweede, horizontale gang moest met de hand uitgegraven worden door mijnwerkers. Volgens de autoriteiten was dit een veiligere optie dan het verbreden van het gat, waarbij het risico bestond dat de put zou instorten.

De reddingsactie verliep zeer moeizaam

De reddingsactie verliep echter zeer moeizaam, door onder meer aardverschuivingen in de regio. Ook stuitten de reddingsploegen meerdere malen op hard gesteente, zoals graniet, in de grond.

Reddingswerkers moesten vier keer een stuk steen laten ontploffen, omdat ze er niet doorheen konden boren. Die explosies moesten zeer gecontroleerd gebeuren, omdat het de tunnels zou kunnen laten instorten. Iedere keer was er twee uur nodig om de ontploffing goed te laten verlopen.

De Spaanse autoriteiten schakelden voor de reddingsoperatie experts in die ook betrokken waren bij de bevrijding van de 33 mannen die negen jaar geleden vastzaten in een Chileense mijn. Zij werden na 69 dagen bevrijd. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!