Trump-adviseur Stone op borgtocht vrij na arrestatie in Ruslandonderzoek

Trump-adviseur Stone op borgtocht vrij na arrestatie in Ruslandonderzoek

Roger Stone is vrijdag op borgtocht vrijgelaten. De adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump werd eerder op de dag opgepakt in het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

De borgtocht van 250.000 dollar (circa 219.000 euro) hoeft op dit moment niet betaald te worden. Volgens CNN geldt dit zolang Stone zich op verzoek blijft melden bij de rechtbank. Ook heeft hij reisbeperkingen opgelegd gekregen.

De oude vriend van Trump werd vrijdagmiddag voorgeleid. Hij wordt verdacht van vijf gevallen van het afleggen van een valse verklaring, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van een getuige.
 

De 66-jarige Stone is al tientallen jaren als strateeg en lobbyist actief in de Amerikaanse politiek. Stone begon zijn carrière als medewerker van het Witte Huis onder president Richard Nixon.

Stone werkte in Trumps campagneteam

De man werkte tot de zomer van 2015 voor het campagneteam van Trump. Hij bleef volgens aanklagers ook na zijn vertrek contact houden met campagnemedewerkers van de Republikeinen, die in 2016 de verkiezingen wonnen.

Die contacten draaiden volgens aanklagers onder meer over de bewering van Stone dat hij in contact stond met een niet nader genoemde "organisatie 1", die vrijwel zeker WikiLeaks is. Die klokkenluiderssite publiceerde documenten die door hackers waren gestolen van de Democratische Partij van Hillary Clinton.

Volgens aanklagers kreeg een hoge functionaris van de Trump-campagne opdracht "contact op te nemen met Stone over toekomstige publicaties en wat voor andere schadelijke informatie organisatie 1 had over de Clinton-campagne". In de aanklacht staat niet om welke campagnemedewerker het gaat.  

Stone noemt aanklachten politiek gemotiveerd

Stone noemt de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd. Ook verklaart de man dat hij onschuldig is en dat ook zal verklaren in de rechtbank.
 
Zijn advocaat Grant Smith zegt dat de beschuldigingen worden aangevochten. Hij stelt dat zijn cliënt "iets vergeten was te vertellen aan het Congres" en dat deze informatie niet van betekenis was. 
 
De aanhouding van Stone viel niet goed bij Trump. Op Twitter noemt de president het onderzoek van Mueller opnieuw de "grootste heksenjacht" in de geschiedenis van de Verenigde Staten. 
 
Het onderzoek van Mueller richt zich op de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. De speciaal aanklager werkt op dit moment aan zijn eindrapport. Het is niet duidelijk wanneer deze klaar is.
 
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

NUjij-reacties

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning