Het parlement in Griekenland is vrijdag akkoord gegaan met de naamswijziging van Macedonië. Het land zal na de wijziging als Republiek Noord-Macedonië door het leven gaan.

Er waren volgens Griekse media 153 stemmen voor en 146 tegen, waarmee na tientallen jaren een einde komt aan het slepende conflict over de namenkwestie. 

In oktober vorig jaar ging stemde het Macedonische parlement al in met de aanpassing van de grondwet die de wijziging mogelijk maakt. Het langlopende conflict tussen Athene en Skopje draaide er om dat Griekenland ook een provincie heeft die Macedonië heet.

De naamswijziging kan voor Skopje de weg openen naar lidmaatschappen van de NAVO en de Europese Unie. De Europese Commissie verwelkomt de uitslag. Voorzitter Jean-Claude Juncker, buitenlandchef Federica Mogherini en commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) prijzen in een verklaring. EU-president Donald Tusk feliciteerde de premiers van beide landen, Zoran Zaev en Alexis Tsipras

Het land organiseerde eind september een raadgevend referendum waarin het volk zich kon uitspreken. Maar omdat slechts 37 procent van de kiesgerechtigde Macedoniërs naar de stembus ging, werd dit ongeldig verklaard.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!