Roger Stone, een oude vriend en al lange tijd een adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is vrijdag door de FBI gearresteerd in zijn woonplaats Fort Lauderdale. Hij wordt door speciaal aanklager Robert Mueller verdacht van zeven strafbare feiten.

De tenlastelegging beschrijft zeven strafbare feiten waar Stone van wordt beschuldigd. Dat zijn vijf gevallen van het afleggen van een valse verklaring, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van een getuige.

Stone werd gearresteerd nadat het team van speciaal aanklager Mueller, dat is belast met het Ruslandonderzoek, de aanklachten tegen hem bij een onderzoeksjury had ingediend. Stone wordt naar verwachting later op vrijdag voor het eerst voorgeleid, melden Amerikaanse media.

Stone is al sinds de jaren tachtig actief als onbezoldigd adviseur van Trump. Hij begon zijn carrière als medewerker van het Witte Huis onder president Richard Nixon. De flamboyante lobbyist draagt een tatoeage van deze oud-president op zijn rug.

Link tussen Stone en WikiLeaks onderzocht

Volgens The New York Times doet het team van de speciaal aanklager al maanden onderzoek naar Stone. Het zwaartepunt van dat onderzoek zou liggen op Stones rol als fondsenwerver voor Trump tijdens de verkiezingscampagne in 2016 en zijn contacten met klokkenluidersorganisatie WikiLeaks. Deze organisatie publiceerde in aanloop naar de verkiezingen duizenden gestolen interne e-mails van de Democratische Partij.

Stone wekte destijds op sociale media en in interviews de indruk dat hij beschikte over niet-publieke informatie over de plannen van WikiLeaks ten aanzien van e-mails van de Democraten.