De Verenigde Staten adviseren alle Amerikaanse staatsburgers om uit Venezuela te vertrekken. Daarnaast trekt het land ook een deel van het ambassadepersoneel terug.

Het personeel dat tijdens noodsituaties nodig is, blijft nog wel in Venezuela. 

De Venezolaanse president Nicolás Maduro verbrak woensdag alle diplomatieke banden met de VS, nadat dat land steun had uitgesproken voor Juan Guaidó. Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot interim-president van Venezuela. 

Maduro heeft alle Venezolaanse diplomaten en al het ambassadepersoneel in de Verenigde Staten teruggetrokken. De Venezolaanse ambassades zijn gesloten. De Amerikaanse medewerkers in Venezuela kregen woensdag 72 uur om te vertrekken.

Nadat Maduro dat bekendmaakte, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weten dat Maduro daar niet meer over gaat. "Guaidó is de president, Maduro kan dus geen diplomatieke banden verbreken."

Venezolaanse politie schiet met traangas op demonstranten
45
Venezolaanse politie schiet met traangas op demonstranten

Protesten in heel Zuid-Amerika

De afgelopen dagen zijn in Venezuela mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de herverkiezing van Maduro tot president. Bij die protesten zijn meerdere doden en gewonden gevallen.

Ook in andere landen in de regio zijn Venezolanen de straat opgegaan om te demonstreren. Zo waren er demonstraties in Buenos Aires, Tijuana en Brazilië.

De meeste landen van de zogenoemde Lima Groep steunen Guaidó ook. Alleen Bolivia en Cuba staan nog achter Maduro. Mexico houdt zich buiten de kwestie en kiest geen kant.

Hoewel de Europese Unie Guaidó niet als interim-president erkent, ontvangt hij wel steun vanuit Brussel. Het Europees Parlement bespreekt de situatie in Venezuela volgende week.

Machtsmisbruik Maduro

Guaidó beëdigde zichzelf woensdag tot interim-president, omdat hij vindt dat Maduro zijn macht heeft misbruikt om herkozen te worden. Hij zou bij de verkiezingen hebben gefraudeerd.

Het doel van Guaidó is om de rust te herstellen en daarna democratische verkiezingen uit te schrijven. Hij had gehoopt op de steun van het leger, maar de militairen staan achter president Maduro.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!