Het enige openlijk homoseksuele Braziliaanse parlementslid is gestopt met zijn werkzaamheden en heeft Brazilië verlaten. Dit deed Jean Wyllys vanwege de doodsbedreigingen die hij krijgt sinds Jair Bolsonaro president van het land is.

De 44-jarige Wyllys van de linkse partij PSOL wordt vervangen door een ander homoseksueel parlementslid, meldt de partij.

Sinds Bolsonaro aan de macht is, krijgt Wyllys veel doodsbedreigingen. De huidige president heeft al meerdere keren laten weten tegen homoseksualiteit te zijn.

"Het is niet de verkiezing van Bolsonaro waardoor ik weg ben gegaan, maar de toename van het geweld sinds hij de verkiezingen won in oktober", stelt Wyllys in een brief aan zijn partij. "Ik wil niet meer met bodyguards om me heen hoeven leven."

Niet alleen het parlementslid, maar ook zijn familieleden werden met de dood bedreigd. "Ik wil mezelf niet opofferen. Ik wil blijven leven."

"We hebben al veel bereikt en gaan daarmee verder als de tijd rijp is", zei hij over de rechten voor homoseksuelen in Brazilië.

Wyllys en Bolsonaro kregen het meerdere keren met elkaar aan de stok toen ze beiden nog in het parlement zaten. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief