De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond een poging van president Donald Trump om een einde aan de gedeeltelijke 'shutdown' te maken geblokkeerd. Meerdere overheidsdiensten liggen nu al ruim een maand plat.

Trump beloofde illegale immigrantenkinderen tijdelijk een betere bescherming tegen uitzetting in ruil voor 5,7 miljard dollar (zo'n 5 miljard euro) op de nieuwe begroting voor een muur of hek op de grens met Mexico.

Zijn voorstel, bedoeld om het werk van de gestopte overheidsdiensten na meer dan een maand te hervatten en de betrokken ambtenaren te betalen, kreeg onvoldoende steun. De benodigde zestig ja-stemmen kwamen er zoals verwacht niet: 50-47.

Het Democratische tegenvoorstel - overheidsfinanciering voor twee weken zonder geld voor de muur - haalde het evenmin. Van de leden van de Senaat die een stem uitbrachten, zeiden er volgens The New York Times 51 ja tegen het plan en 44 nee. Zes Republikeinen stemden met de Democraten mee.

Na de stemming heeft Trump laten weten dat hij een akkoord van de leiders van de Senaat zou steunen. "Als zij tot een acceptabele overeenkomst komen, sta ik erachter." 

Doordat Trump blijft pleiten voor zijn muur en de Democraten zich hier steeds tegen blijven verzetten, is de 'shutdown' inmiddels de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Sinds 22 december worden 800.000 ambtenaren niet betaald en ligt een deel van de overheid stil.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!