Reddingsploegen zijn donderdag afgedaald in de verticale gang die gegraven is naast de put waar de tweejarige Julen elf dagen geleden in is gevallen. Ze graven vanaf hun locatie een horizontale gang naar de locatie waar de peuter waarschijnlijk zit.

Spaanse media melden dat de reddingsploegen in een speciale capsule zijn afgedaald. Die reddingskooi of lift is ontwikkeld door de brandweer van Málaga.

Er is een tunnel gegraven die naar 70 meter diepte gaat. Op die hoogte zou Julen in de 110 meter diepe boorput zitten. Van daaruit wordt horizontaal gegraven door mijnwerkers. Zij moeten dan nog 4 meter in een zeer nauwe ruimte graven. Die graafoperatie zou nog tot 24 uur kunnen duren, wordt gesteld in de media.

Reddingswerkers zijn er al tot twee keer toe niet in geslaagd af te dalen in de lange verticale tunnel. Eerst werd de tunnel op 42 meter diepte geblokkeerd door verschoven rotsen of aarde, een dag later deed hetzelfde probleem zich voor op 50 meter diepte.

Technici en mijnbouwdeskundigen hebben aan een oplossing voor de blokkade in de tunnel gewerkt.

Reddingswerkers druk met boren om peuter te redden uit put
30
Reddingswerkers druk met boren om peuter te redden uit put

Redding bemoeilijkt doordat put 25 centimeter breed is

De peuter Julen viel elf dagen geleden tijdens het spelen in de 110 meter diepe put in de Andalusische plaats Totalán.

Er werd direct een grote reddingsoperatie op touw gezet om de jongen omhoog te halen. Onder meer het feit dat de put slechts 25 centimeter breed is, bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden.

Of de peuter nog leeft, is niet bekend. Kort na zijn val zouden zijn ouders gehuil hebben gehoord, maar daarna is er geen teken van leven meer van de jongen vernomen. Volgens kinderartsen is de kans klein dat de jongen nog in leven is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!