De Australische stad Adelaide mag zich officieel de heetste hoofdstad van het land noemen. Het kwik steeg er tot 46,6 graden, bericht omroep ABC donderdag.

Het vorige record stond tien jaar lang op naam van Melbourne, waar inwoners in 2009 gebukt gingen onder een temperatuur van 46,4 graden.

Adelaide, de hoofdstad van de deelstaat Zuid-Australië, had eerder op de dag al het eigen hitterecord gebroken. Dat stamde uit 1939, toen 46,1 graden was gemeten. ABC bericht dat ook op andere plaatsen in de deelstaat hitterecords zijn gesneuveld. Zo steeg het kwik in de plaats Ceduna zelfs tot 48,6 graden.

De hoge temperaturen leidden tot veel overlast in de zuidelijke deelstaat. Gezondheidsdienst SA Health meldt dat zich in 24 uur tijd 44 mensen met hittegerelateerde klachten hebben gemeld op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen.

Ook op andere plaatsen in Australië is het al geruime tijd snikheet. Rangers hebben volgens Australische media bijna honderd dode en stervende wilde paarden ontdekt in het Noordelijk Territorium. De dieren zijn gevonden bij een opgedroogde drinkplaats in de buurt van Alice Springs.

Man gebruikt extreme hitte in Australië om omelet te bakken
25
Man gebruikt extreme hitte in Australië om omelet te bakken