Alberto Fujimori, oud-president van Peru, is weer teruggebracht naar de gevangenis. Daar moet hij alsnog de resterende dertien jaar van zijn gevangenisstraf uitzitten. Fujimori was eerder voortijdig op vrije voeten gekomen.

Hij kreeg in 2017 op humanitaire gronden gratie van de toenmalig Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski. Die was net aan een afzettingsprocedure ontsnapt, dankzij de steun van Fujimori's getrouwen in het parlement. Het hooggerechtshof draaide de gratie vorig jaar terug. Fujimori belandde vervolgens in het ziekenhuis.

De tachtigjarige oud-leider, die in de periode 1990-2000 een autoritaire rechtse regering aanvoerde, zegt onder meer hartproblemen te hebben.

Een medische commissie oordeelde echter dat zijn toestand stabiel genoeg is om het resterende gedeelte van zijn gevangenisstraf van 25 jaar uit te zitten. Hij is veroordeeld voor fraude en misdaden tegen de menselijkheid.

Keiko Fujimori, de dochter van de oud-president, zit vast in afwachting van een strafproces. De politica wordt ervan verdacht in 2011 illegale campagnebijdragen te hebben ontvangen van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht, dat een spil vormt in een reeks omvangrijke corruptieschandalen.