De Amerikaanse president Donald Trump zal de State of the Union niet uitspreken zolang de 'shutdown' voortduurt, zegt de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden woensdagavond. Daarmee reageert ze op Trumps plannen om de rede te houden.

Voorzitter Nancy Pelosi schrijft in een brief dat ze niet toestaat dat Trump zijn rede houdt totdat de problemen rond de overheidsfinanciering zijn opgelost.

De brief kwam woensdag kort nadat Trump had laten weten volgende week zijn State of the Union, waarin hij vertelt hoe het land ervoor staat en zijn beleidsdoelen voor het komende jaar uiteenzet, te zullen uitspreken ondanks de huidige crisis.

Het parlement en de president verkeren in een impasse over de financiering van een muur op de grens met Mexico, waardoor de betaling van een deel van de overheid stilligt: de zogenoemde 'shutdown'.

Na de brief van Pelosi maakte Trump bekend een ander evenement te organiseren als alternatief. Wat dat evenement precies inhoudt, is niet bekend. Er zijn geen details bekendgemaakt. Trump noemde het "een schande" dat hij de rede niet mocht houden.

Pelosi vroeg eerder om uitstel rede

Pelosi vroeg Trump eerder in een brief al het uitspreken van de State of the Union uit te stellen, ook vanwege veiligheidsproblemen. Vanwege de 'shutdown' is een deel van het beveiligingspersoneel van het Huis van Afgevaardigden met verlof.

Trump liet woensdag echter weten daar geen gehoor aan te geven en er juist naar uit te kijken. "Het zou erg jammer voor het land zijn als de State of the Union niet op tijd, op schema, en, erg belangrijk, op de gebruikelijke plek wordt gebracht."

Trump verklaarde "tijdig" op de laatste brief van Pelosi te zullen reageren. De rede staat voor 29 januari op de agenda.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!