Een voormalige rechercheur die betrokken was bij het onderzoek naar de beruchte 'Bende van Nijvel' is gearresteerd, bevestigt het Belgische federaal parket woensdag. Philippe V. wordt ervan verdacht in 1986 het onderzoek te hebben gemanipuleerd.

De 'Bende van Nijvel' pleegde in de jaren tachtig een reeks diefstallen en roofovervallen op supermarkten waarbij 28 doden vielen. De daders zijn nooit gevonden en hun motief is nooit opgehelderd.

V. zou bepaalde, mogelijks cruciale, informatie hebben achtergehouden met betrekking tot de vondsten die in november 1986 werden gedaan in het kanaal van Ronquières, aldus het federaal parket.

Eind 1986 vond het team waarvan V. lid was spullen in een kanaal in Wallonië die verschillende overvallen met elkaar verbonden. Het ging om een brandkast van een overval op een supermarkt in Aalst, een in Temse gestolen kogelvrij vest en wapens die waren gebruikt bij verschillende overvallen in 1982 en 1983.

Door de vondst werd duidelijk dat er één bende aan het werk was.

Zoektocht in kanaal leverde eerder niets op

Een jaar eerder had een zoektocht op dezelfde plek niets opgeleverd. V. verklaarde in 1997 dat hij destijds na een analyse had geconstateerd dat de zoektocht in het kanaal amateuristisch was uitgevoerd. Om die reden waren duikers eind 1986 opnieuw het water ingegaan, dit keer met succes.

In 2013 bleek uit wetenschappelijk onderzoek echter dat de spullen pas enkele dagen voor de vondst gedumpt konden zijn.

Belgische rijkswacht zou betrokken zijn bij bende

Al dertig jaar gaat het verhaal dat leden van de Belgische rijkswacht betrokken waren bij de 'Bende van Nijvel'. Het onderzoek werd in 2017 nieuw leven ingeblazen omdat een oud-rijkswachter op zijn sterfbed opbiechtte dat hij een bendelid zou zijn geweest. Hier zijn echter geen bewijzen voor gevonden.

Ook een vroegere gevangenisdirecteur werd eerder verdacht van betrokkenheid bij de bende, maar ook die kon nooit met zekerheid gerelateerd worden aan de zaak.

Eerste overval 'Bende van Nijvel' in 1982

De 'Bende van Nijvel' pleegde de eerste overval in 1982. Toen werd er een geweer uit een wapenwinkel gestolen. Hierna volgden meerdere overvallen, waarbij het gebruik van veel geweld niet werd geschuwd.

De bende kreeg zijn naam nadat 's nachts bij een supermarkt van de keten Colruyt in Nijvel werd ingebroken.

In september 1985, nadat de 'Bende van Nijvel' een jaar geen overvallen had gepleegd, werden acht mensen gedood bij overvallen op twee winkels van de supermarktketen Delhaize. Bijna twee maanden later werden bij een overval op weer een Delhaize-supermarkt in Aalst acht mensen gedood.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!