Het brein achter de aanslag van de Taliban op een militaire basis in Afghanistan, waarbij meer dan honderd militairen omkwamen, is volgens een Afghaanse inlichtingendienst gedood bij een luchtaanval.

De luchtaanval zou dinsdagavond hebben plaatsgevonden, zegt de grootste inlichtingendienst van het land op woensdag. De bevelhebber van de Taliban was het doelwit, evenals zeven anderen. 

Het is niet bekend hoeveel doden er precies zijn gevallen door de luchtaanval. De andere autoriteiten van het land hebben nog niet gereageerd op de uitspraken van de inlichtingendienst. 

De aanval op de militaire basis vond maandag plaats. 126 militairen zijn omgekomen toen de aanslagplegers met een auto vol explosieven door het controlepunt reden en het voertuig lieten ontploffen. 

Ook gingen twee gewapende mannen het gebouw binnen om het vuur te openen op de Afghaanse soldaten. Volgens de inlichtingendienst ligt het dodental op enkele tientallen militairen, wat dus aanzienlijk lager is dan het leger van het land meldde.