Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft president Donald Trump voorlopig toestemming om het aantal transgenders binnen de strijdkrachten te beperken. Daarmee worden eerdere uitspraken van lagere rechters opgeschort. 

Trump wil transgenders die een verleden hebben met bepaalde psychische klachten uit het leger weren, zo maakte hij in de zomer van 2017 bekend. De militaire autoriteiten mogen wel zelf bepalen of ze gebruik willen blijven maken van transgenders.

Volgens Trump leidt het toelaten van transgenders tot hoge medische kosten. Zijn voorganger Barack Obama had nieuw beleid gemaakt waardoor transgenders wel in het leger mochten worden toegelaten.

Eerder verboden lagere rechters meerdere keren het nieuwe beleid. Het werd verworpen omdat het volgens de lagere rechters in strijd met de grondwet was. De regering van Trump had het Hooggerechtshof gevraagd die uitspraken ongedaan te maken.

Het Hooggerechtshof heeft een zogeheten 'stay' op de maatregel van Trump uitgevaardigd. Dat betekent dat Trump toestemming heeft om het aantal transgenders binnen het leger te beperken, terwijl de rechtszaken doorgaan. Momenteel lopen meerdere zaken over de maatregel bij lagere rechters. 

In 2016 identificeerden ongeveer 8.980 leden van de Amerikaanse strijdkrachten zichzelf als transgender.

Meerderheid Hooggerechtshof conservatief

Veel transgenders hebben het gevoel dat zij niet in het juiste lichaam zijn geboren. Soms veranderen zij hun sekse met een operatie. Naar schatting 0,7 procent van de mensen noemt zichzelf transgender.

Het Hooggerechtshof is het hoogste juridische orgaan in de VS. Sinds de omstreden aanstelling van Brett Kavanaugh, afgelopen oktober, zetelen er vijf als conservatief gerekende rechters in het Hooggerechtshof, tegenover vier progressieve. Die vier rechters hebben tegen de maatregel gestemd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!