De radicale Indonesische prediker Abu Bakar Bashir, die in 2011 tot vijftien jaar cel werd veroordeeld in zijn land van herkomst, komt mogelijk niet eerder vrij. President Joko Widodo zei eerder dat de 81-jarige geestelijke op humanitaire gronden vrij zou komen, maar weerspreekt dat dinsdag.

De prediker wordt gezien als een sleutelfiguur binnen de Jemaah Islamiyah. Leden van die groep pleegden in 2002 de bloedige aanslagen op Bali, waarbij meer dan tweehonderd doden vielen.

Bashir is overigens niet veroordeeld voor die aanslag. Hij werd veroordeeld vanwege zijn steun aan een trainingskamp voor extremisten.

De Indonesische president Widodo had aanvankelijk gezegd dat de tachtiger vanwege zijn slechte gezondheid en hoge leeftijd vrij zou komen.

Mogelijke vrijlating leidt tot kritiek

De mogelijke vrijlating van de haatprediker leidde tot internationale kritiek. Zo riep de Australische premier Scott Morrison de Indonesische regering op de omstreden prediker geen clementie te tonen. Bij de bomaanslagen op Bali kwamen ook 88 Australiërs om het leven.

Widodo stelt nu dat Bashir alleen onder voorwaarden vrij kan komen. Zo moet de prediker trouw zweren aan de staatsideologie. De advocaten van Bashir hebben al duidelijk gemaakt dat hun cliënt daar niets voor voelt.