De Chinese wetenschapper He Jiankui die beweert achter de geboorte te zitten van de eerste genetisch gemodificeerde baby's, heeft zich bewust onttrokken aan toezicht en nationale richtlijnen overtreden, blijkt maandag uit een onderzoek dat door de Chinese overheid is ingesteld.

Hij regelde volgens de autoriteiten zelf financiering en rekruteerde op eigen houtje een team om de omstreden procedure uit te voeren, meldt staatspersbureau Xinhua maandag.

Uit onderzoek blijkt ook dat He ethische beoordelingen zou hebben vervalst om vrijwilligers te kunnen strikken. Eén van hen zou nog zwanger zijn. De onderzoeker zou uit zijn geweest op "persoonlijke roem en voordelen".

De onderzoekers zeggen dat sommige betrokkenen mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. De informatie over deze mensen is overgedragen aan de Chinese autoriteiten.

He zei in november embryo's te hebben bewerkt om de kinderen resistent te maken tegen hiv. Dat leidde internationaal tot grote ophef en ook de Chinese autoriteiten veroordeelden zijn werk.

De wetenschapper staat naar verluidt al maanden onder huisarrest op de universiteit in Shenzhen, die maandag niet bereikbaar was voor commentaar.