Autoriteiten in de Mexicaanse staat Hidalgo wisten uren voor het exploderen van een pijpleiding al dat er een lek was. Het staatsoliebedrijf van Mexico besloot echter het lek niet meteen te dichten. Door de explosie kwamen 85 mensen om het leven.

Zondag bracht de Mexicaanse minister van Veiligheid Alfonso Durazo naar buiten dat Mexicaanse militairen het lek hadden ontdekt. Vier uur later besloot het staatsoliebedrijf Pemex het lek te dichten, maar toen was het al te laat.

De staatsoverheid van Hidalgo meldde dat er een scheur in de pijpleiding met brandstof zat. De leiding ontplofte terwijl mensen bij het lek probeerden containers met brandstof te vullen. 

De explosie vond plaats bij het dorp Tlahuelilpan in het midden van Mexico. Niet ver van dat dorp is een raffinaderij van Pemex gevestigd. Op de Mexicaanse televisie was te zien dat de vlammen metershoog de lucht in schoten.

Steeds meer geweldsdelicten bij pijpleidingen

Het aantal geweldsincidenten bij pijpleidingen steeg in de afgelopen jaren drastisch. Bendes proberen illegaal benzine af te tappen om op de zwarte markt te verkopen. Dat is echter niet zonder risico.

De regering onder leiding van de linkse president Andrés Manuel López Obrador heeft daarom een aantal leidingen en raffinaderijen gesloten en laat de brandstof in bewaakte tankwagens vervoeren. Die aanpak leidt echter tot een tekort bij meerdere tankstations.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!