Reddingswerkers zijn er zondag niet in geslaagd het tweejarige jongen Julen te bereiken die al een week vastzit in een put in de Spaanse plaats Totalán. De reddingsoperatie liep opnieuw vertraging op.

Zondagavond zijn de hulpverleners tijdens boorwerkzaamheden tot een diepte van 45 meter gekomen. Zaterdag stelden ze nog te verwachten dat de operatie zondag zou zijn afgerond.

De coördinator van de reddingsoperatie verwacht in de nacht van zondag op maandag een diepte van 60 meter te bereiken. Vanaf dat punt zal een horizontale verbinding worden gegraven naar de naastgelegen schacht waar de jongen zich mogelijk bevindt. Dat zal nog zo'n twintig uur in beslag nemen, omdat de reddingswerkers heel voorzichtig moeten graven.

Julen viel vorige week zondag tijdens het spelen in een put van ongeveer 107 meter diepte. De opening is maar 25 centimeter breed en daarom wordt een aparte tunnel gegraven.

Het materieel dat nodig is voor de booroperatie werd vrijdag met vrachtwagens naar de locatie van de put vervoerd. Zaterdag begonnen de reddingswerkers met het boren van de eerste tunnel.

Operatie werd vertraagd door aardverschuivingen

De reddingsoperatie werd al vertraagd door aardverschuivingen. Een mijnbouwingenieur uit de Spaanse stad Málaga zei dat dit een extreem geval is en dat het daarom veel tijd gaat kosten.

De Spaanse politie heeft de hulp ingeschakeld van experts die ook betrokken waren bij het bevrijden van de 33 mijnwerkers die in 2010 in Chili vastzaten. Zij werden destijds na 69 dagen bevrijd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!