Het Hooggerechtshof van de Democratische Republiek Congo heeft het beroep tegen de verkiezingsuitslag van oppositiekandidaat Martin Fayulu afgewezen. De regering van Congo maakte daarop bekend dat Felix Tshisekedi de nieuwe president van het Afrikaanse land is. 

Hij wordt daarmee de opvolger van het huidige staatshoofd Joseph Kabila.

Rivaal Fayulu is het niet eens met de uitslag. Na het horen van de afwijzing riep Fayulu zichzelf uit tot president. "Door het valideren van foutieve resultaten bevestigt het Hooggerechtshof dat het onderdeel is van een dictatoriaal regime", stelt de presidentskandidaat van de oppositie. 

Fayulu is ervan overtuigd dat er gefraudeerd is met de stemmen. Volgens hem hebben de zittende president en Tshisekedi een akkoord gesloten, waardoor de verkiezingsuitslag beïnvloed zou zijn. Dat wordt in beide kampen met nadruk ontkend.

Er doken echter steeds meer geruchten op dat Fayulu in werkelijkheid de meeste stemmen heeft gehaald. Daarom stapte de oppositiekandidaat naar het Congolese Hooggerechtshof. 

Het Hooggerechtshof van Congo wees het beroep zondag af en bevestigde dat Tshisekedi de presidentsverkiezingen van 30 december heeft gewonnen. Fayulu ziet zichzelf ook als winnaar, waardoor de onrust in het toch al chaotische land verder toe zal nemen. 

Oppositiekandidaat Martin Fayulu stemt in Kinshasa. (Foto: AFP)

Veel doden bij geweld rond presidentsverkiezingen 

In aanloop naar de verkiezingen vielen meerdere doden en gewonden door geweld tussen aanhangers van verschillende presidentskandidaten. De verkiezingen hadden eigenlijk al in november 2016 moeten plaatsvinden, maar werden meerdere malen uitgesteld. De oppositie zegt dat Kabila de verkiezingen zo lang heeft uitgesteld om zelf langer aan de macht te blijven. 

Bij de verkiezingen, die zondag 30 december werden gehouden, kwamen een politieman en een kiezer om het leven. Zij hadden ruzie over vermeende fraude bij het stemmen. Volgens de oppositie zouden er die dag nog meer doden zijn gevallen tijdens het stemmen. 

Op 10 januari werd Tshisekedi door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. De uitslag is verre van onomstreden. Volgens de katholieke kerk in Congo zou Fayulu de meeste stemmen hebben gekregen. De voorlopige verkiezingsuitslag zorgde ervoor dat mensen de straat op gingen om te protesteren. Daarbij vielen tientallen doden. 

Afrikaanse Unie wilde dat uitslag werd uitgesteld 

Vrijdag riep de Afrikaanse Unie (AU) Congo op de bekendmaking van de definitieve uitslag van de verkiezingen uit te stellen. De organisatie van Afrikaanse landen heeft serieuze twijfels geuit over de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen. Het verzoek van de Afrikaanse Unie is uniek. Nooit eerder bemoeide de organisatie zich met nationale aangelegenheden als de uitslag van verkiezingen. 

Ondanks de oproep van de AU besloot Congo zondag om Tshisekedi uit te roepen tot de nieuwe president. Tshisekedi is de vijfde president van de Democratische Republiek Congo. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!