Ongeveer 45.000 Polen zijn zaterdag afgekomen op de begrafenis van de doodgestoken burgemeester van Gdansk, Pawel Adamowicz.

Adamowicz werd zondagavond 13 januari neergestoken op het podium van een liefdadigheidsconcert in de stad en overleed maandag aan zijn verwondingen.

Volgens lokale media was de Mariakerk van Gdansk zaterdag gevuld met 3.500 mensen. Anderen bekeken de plechtigheid op grote schermen. Vrijdag kwamen al 53.000 mensen op een rouwstoet ter ere van de burgemeester af.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam was zaterdag ook aanwezig bij de uitvaart. "De havenstad Gdansk is een zusterstad van Rotterdam en ik kende de burgemeester vrij goed", zei Aboutaleb. "Daarom wil ik hem graag de laatste eer bewijzen."

Dader direct na daad aangehouden

De 27-jarige dader gebruikte een mes van 14,5 centimeter en werd kort daarna aangehouden. Voor hij werd aangehouden, bleef de man nog even op het podium staan om iets naar toeschouwers te roepen.

Volgens getuigen schreeuwde de man dat hij onschuldig in de gevangenis had gezeten tijdens de vorige regering, die werd geleid door Adamowicz' voormalige partij. Hij woont in de stad Gdansk en had een strafblad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!