Reddingswerkers in het Spaanse Totalán zijn zaterdagmiddag begonnen met een booroperatie om de tweejarige peuter die al dagen in een diepe boorput vastzit te bevrijden. De operatie duurt naar verwachting tot zondag.

Julen viel zondag 13 januari in een smalle put van 110 meter diep en ongeveer 25 centimeter breed. Het is niet bekend of de peuter nog leeft.

Wel werden er haren die van de peuter bleken te zijn in de put gevonden. Het is daarom volgens autoriteiten wel zeker dat het kind zich er bevindt.

Het materieel dat nodig is voor de booroperatie werd vrijdag met vrachtwagens naar de locatie van de put vervoerd. Zaterdag zullen de reddingswerkers beginnen met het boren van de eerste van twee tunnels waarmee de jongen bereikt moet worden.

Operatie werd vertraagd door aardverschuivingen

De reddingsoperatie werd al vertraagd door aardverschuivingen die het graven belemmeren. Een mijnbouwingenieur uit de Spaanse stad Málaga die bij het reddingswerk betrokken is, zei dat dit een extreem geval is en dat het daarom veel tijd gaat kosten.

De Spaanse politie heeft de hulp ingeschakeld van experts die ook betrokken waren bij het bevrijden van de 33 mijnwerkers die in 2010 in Chili vastzaten. Zij werden destijds na 69 dagen bevrijd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!