De Colombiaanse regering wil niet langer met de linkse guerrillabeweging ELN praten over een wapenstilstand, liet een woordvoerder van de regering vrijdag weten in reactie op een dodelijke aanslag in de hoofdstad Bogota.

Volgens de autoriteiten zat ELN achter de bomaanslag op een politieacademie. De aanslag eiste 21 levens en er vielen 68 gewonden. 

Minister van Defensie Guillermo Botero zei dat de regering "sluitend bewijs" heeft dat de dader van de aanslag, de 56-jarige José Aldemar Rojas Rodriguez, lid was van ELN.

Volgens de autoriteiten pleegde Rojas Rodriguez de aanslag met een terreinwagen vol explosieven. Nadat een speurhond was aangeslagen, gaf de man bij de hoofdingang vol gas. Hij blies vervolgens zijn zware terreinwagen op het complex op.

Rojas Rodriguez kwam door de aanslag om het leven. Een ander ELN-lid, de 39-jarige Ricardo Andrés Carvajal, is opgepakt. Hij zou een van de voorbereiders van de terreuractie zijn. De regering heeft de opdracht gegeven ook leiders van de guerrillabeweging op te pakken.

ELN is midden jaren zestig opgericht en zou ongeveer tweeduizend strijders hebben. Eind 2016 sloot de toenmalige regering vrede met de grotere guerrillabeweging FARC.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!