Katarina Frostenson verlaat na maandenlange druk de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent. Ze is getrouwd met de voor verkrachting veroordeelde Jean-Claude Arnault.

De Zweedse Academie meldt vrijdag dat er afspraken zijn gemaakt met Frostenson. Na haar vertrek blijft de 65-jarige Zweedse een maandelijkse toelage van 1.250 euro ontvangen.

De Zweedse Academie verstrekt die vergoeding wegens "de langdurige verdiensten" van de schrijver voor het comité. Het is niet bekend hoelang Frostenson die toelage blijft ontvangen.

Al in oktober vorig jaar meldde het comité dat ze van Frostenson af wilde, omdat ze een slechte invloed op het imago van de organisatie zou hebben. Haar echtgenoot werd in december wegens verkrachting tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Echtpaar in verband gebracht met informatielek

Het echtpaar is in de media ook in verband gebracht met het lekken van namen van Nobelprijswinnaars. Die zou Frostenson hebben doorgespeeld aan haar echtgenoot.

Uit een onderzoek bleek dat Frostenson als comitélid tekortkomingen zou hebben vertoond. Er zou een nieuw onderzoek worden ingesteld als Frostenson weigerde op te stappen. Dat onderzoek zou draaien om de vraag of ze de regels heeft overtreden.

Door de ophef over het paar, en de daaropvolgende ruzie binnen de Zweedse Academie, werd de Nobelprijs voor de Literatuur vorig jaar niet uitgereikt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!