De gevonden cockpitvoicerecorder van het Lion Air-toestel dat vorig jaar in de Javazee crashte, bevat ruim twee uur aan gespreksmateriaal. De opnames zijn volgens het National Transportation Safety Committee van goede kwaliteit.

Indonesische onderzoekers beginnen volgende week met het afluisteren van de gesprekken. Daarmee hopen ze de oorzaak te ontrafelen van de ergste luchtvaartramp in het land in tientallen jaren.

Het National Transportation Safety Committee verwacht dat de transcriptie van de 124 minuten durende opname tegen dinsdag klaar zal zijn, aldus Nurcahyo Utomo, de hoofdonderzoeker bij het bureau, vrijdag.

De onderzoekers kunnen twee tot drie maanden nodig hebben om de opnames te analyseren in combinatie met de bevindingen van de vluchtgegevensrecorder die in november is teruggevonden. De cockpitvoicerecorder werd vorige week gevonden.

Het toestel van Lion Air, een Boeing 737 Max, stortte kort na het opstijgen op 29 oktober in de Javazee. Alle 189 mensen aan boord kwamen om het leven. De vlucht duurde minder dan vijftien minuten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!