De Afrikaanse Unie (AU) heeft de Democratische Republiek Congo opgeroepen de bekendmaking van de definitieve uitslag van de verkiezingen uit te stellen. De organisatie van Afrikaanse landen heeft serieuze twijfels geuit over de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen.

Die voorlopige uitslagen wijzen Félix Tshisekedi als de nieuwe president aan, als opvolger van de huidige president Joseph Kabila. De andere oppositieleider Martin Fayulu weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag en heeft om een hertelling gevraagd.

Volgens hem hebben de zittende president en Tshisekedi een akkoord gesloten, waardoor de verkiezingsuitslag beïnvloed zou zijn. Dat wordt in beide kampen met nadruk ontkend. Er duiken echter steeds meer geruchten op dat Fayulu in werkelijkheid de meeste stemmen heeft gehaald.

Het verzoek van de Afrikaanse Unie is uniek. Nooit eerder bemoeide de organisatie zich met nationale aangelegenheden als de uitslag van verkiezingen. "De bijeengekomen vergadering van Afrikaanse staats- en regeringsleiders trekt de voorlopige uitslag van de verkiezingen die door de onafhankelijke verkiezingscommissie van Congo is bepaald sterk in twijfel", stelt de AU in een verklaring.

Het verzoek van de Afrikaanse Unie maakt de al heersende chaos rond de verkiezingen in Congo nog groter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!