Artsen hebben 68 Zimbabwanen behandeld aan schotwonden die zij deze week hebben opgelopen tijdens protesten tegen de hoge brandstofprijzen. Zeventien van hen moesten een spoedoperatie ondergaan.

Dat meldt de Zimbabwaanse Artsenassociatie voor Mensenrechten ZADHR donderdag.

Leden van de ZADHR hebben sinds maandag 172 mensen behandeld in ziekenhuizen, na confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen in de hoofdstad Harare en Bulawayo, de tweede stad van het land.

"Er zijn gevallen bekend van patiënten met een thoraxtrauma en gebroken ledematen die ondanks het advies van artsen onder dwang uit het ziekenhuis werden gehaald om naar de rechtbank te gaan", aldus ZADHR in een verklaring.

Van maandag tot en met woensdag werd in Zimbabwe gestaakt vanwege de sterke stijging van de brandstofprijzen die president Emmerson Mnangagwa afkondigde. Drie mensen, onder wie een politieagent, kwamen maandag om het leven.

Dinsdag werden zeker tweehonderd demonstranten opgepakt. De regering geeft de oppositie de schuld van de schermutselingen. Woensdag arresteerde de politie de prominente Zimbabwaanse activist en predikant Evan Mawarire.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!