De Curaçaose regering heeft een tweede ondersteuningsverzoek ingediend bij de Nederlandse regering in verband met de impact die de migratie uit Venezuela op de Curaçaose gemeenschap heeft, maakte de regering woensdagavond bekend.

Nederland moet onder meer helpen bij de opsporing op zee. Ook is gevraagd om te helpen bij het verbeteren van de aanpak van illegaal verblijf van Venezolanen en moeten er meer plekken komen om illegalen vast te kunnen zetten. Tot slot wil Curaçao met Nederland samenwerken om risico's in de gezondheidszorg tegen te gaan.

Het gaat om Venezolanen die na de maximale periode van hun verblijf als toerist of na het verlopen van een vergunning voor tijdelijk verblijf niet zijn teruggekeerd. Daarnaast komen veel Venezolanen in bootjes illegaal naar Curaçao.

Volgens de regering van het eiland ondervindt Curaçao steeds meer negatieve gevolgen van de crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Stijging van mensenhandel, mensensmokkel, drugssmokkel en wapenhandel vormen grote problemen op het eiland.

Nederland droeg op basis van een eerste ondersteuningsverzoek vorig jaar financieel al met 132.000 euro bij aan de verbetering van de detentiecapaciteit voor ongedocumenteerden. De Curaçaose regering wil met Nederland overleggen over invulling van meer ondersteuning.

Volgens de lokale overheid verblijven er vier- tot zesduizend Venezolanen op Curaçao, op een bevolking van 150.000 inwoners. Ook Aruba en Bonaire hebben te maken met Venezolaanse vluchtelingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!