Het aantal aanvallen van piraten is het afgelopen jaar wereldwijd aanzienlijk toegenomen. Het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) van de Internationale Kamer van Koophandel telde 210 gevallen. Een jaar eerder waren dat er nog 180.

De piraten focussen zich vooral op de wateren voor de kust van West-Afrika, blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport. Het aantal aanvallen in de Golf van Guinee is meer dan verdubbeld.

Wereldwijd werden vorig jaar zes kapingen gemeld. Die vonden allemaal plaats in de wateren tussen Ivoorkust en Congo. Dertien van de achttien schepen die onder vuur werden genomen, voeren ook in dit zeegebied.

Ook 130 van de 141 gijzelnemingen en 78 van de 83 voor losgeld ontvoerde zeelieden, kwamen voor rekening van de piraten in de Golf van Guinee.

Geweld neemt toe in West-Afrika

In het laatste kwartaal van 2018 was er een aanzienlijke toename van geweld in West-Afrika. Piraten zouden ver buiten de territoriale wateren aan boord van schepen zijn gegaan en bemanningen naar Nigeria hebben ontvoerd.

"Er is dringend behoefte aan meer samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de landen die aan de Golf van Guinee liggen", aldus een woordvoerder van het scheepvaartkantoor.

Scheepsbemanningen moeten ook op hun hoede zijn voor de kust van het Oost-Afrikaanse land Somalië. De permanente aanwezigheid van de Europese en andere internationale marine-eenheden in de Hoorn van Afrika blijft belangrijk, benadrukt het IMB.

De veiligheid in de zeegebieden van Indonesië, Maleisië en de Filipijnen is verbeterd. De patrouilles van de Indonesische marine en de inzet van de Filipijnse kustwacht hebben effect.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!