Een derde van de medewerkers van de Verenigde Naties heeft de afgelopen twee jaar melding gedaan van seksueel wangedrag op de werkvloer, heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt na onderzoek onder 30.364 medewerkers.

Dit betekent dat 17 procent van alle medewerkers heeft meegedaan aan het onderzoek. Twee derde van de mensen tegen wie een klacht is ingediend, is man.

Volgens het rapport is 10,1 procent van de ondervraagden op een onprettige manier aangeraakt. Ook heeft 21,7 procent van de ondervraagden te maken gehad met seksueel getinte verhalen of grappen. 14,2 procent kreeg een nare opmerking over het uiterlijk te horen en 13 procent werd in een seksueel gesprek betrokken zonder dat te willen.

Het meeste wangedrag vond plaats op de werkvloer van VN-kantoren, gevolgd door werkevenementen zoals een diner.

Secretaris-generaal António Guterres baalt ervan dat slechts 17 procent van het personeel aan het onderzoek heeft meegedaan. "Dat zegt mij twee dingen. Ten eerste dat we nog een lange weg te gaan hebben om seksueel wangedrag openlijk kunnen bespreken. Ten tweede dat er nog wantrouwen en een gebrek aan verantwoordelijkheid kan zijn."

"Deze cijfers drukken ons met de neus op de feiten", zegt Guterres. "Als een organisatie die is gebaseerd op gelijkheid, waardigheid en mensenrechten moeten we zelf een goed voorbeeld stellen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!