Een getuige in het proces tegen Joaquin 'El Chapo' Guzman heeft dinsdag herhaald dat de Mexicaanse drugsbaron in het verleden ex-president Enrique Peña Nieto heeft omgekocht voor 100 miljoen dollar.

Dat verhaal had hij in het verleden al eens verteld tegen de Amerikaanse autoriteiten.

Alex Cifuentes, die beweert dat hij jarenlang een naaste medewerker van Guzman was, sprak over het smeergeld tijdens een kruisverhoor door een van de advocaten van 'El Chapo'.

Op de vraag of hij justitie in 2016 op de hoogte heeft gebracht van die steekpenningen, antwoordde hij: "Dat klopt".

Peña Nieto was van december 2012 tot november 2018 president. Daarvoor was hij gouverneur van de staat Mexico, waarin de hoofdstad Mexico-Stad ligt. De politicus was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.'

'El Chapo' is een van de grootste drugscriminelen ooit

De 61-jarige Guzman, oud-leider van het Sinaloa-kartel, geldt als een van de succesvolste drugscriminelen ooit. Hij kreeg zijn bijnaam 'El Chapo' (kleintje, red.) vanwege zijn geringe statuur.

Hij werd in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij sinds november vorig jaar terechtstaat voor smokkel en handel in cocaïne, heroïne en andere narcotica.

Een ander kartellid, Jesús Zambada, verklaarde in november dat hij in 2015 uit naam van Guzman een omkoopsom van meerdere miljoenen dollars betaalde aan een assistent van de huidige Mexicaanse president, Andrés Manuel López Obrador.

De assistent in kwestie deed die beschuldiging af als "laster".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!