Bij de aanslag op een luxe hotel in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn zeker vijftien doden gevallen. De aanval laaide uren geleden weer op, toen er vijftig mensen uit hotel werden geëvacueerd. Meerdere medewerkers zitten nog vast in het gebouw.

Elf van de slachtoffers zijn Keniaans. Twee andere slachtoffers zijn Amerikaans en Brits, blijkt uit identificatiepapieren. De andere twee slachtoffers hadden geen documenten bij zich.

Tijdens de evacuaties werd er opnieuw geschoten en werden er explosies gehoord, zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. De vijftig overlevenden werden door soldaten meer dan twaalf uur nadat de aanval begon uit het hotel gehaald.

Explosies met auto's 

Volgens de Keniaanse politie begon de aanslag met explosies bij auto's voor het Dusit-hotel. Op die manier kwamen de aanvallers het hotel- en kantorencomplex binnen. Binnen volgde een zelfmoordaanslag in het hotel. De uren daarna volgden hevige vuurgevechten in het gebouw.

Politiechef Joseph Boinnet zegt dat de veiligheidsdiensten proberen de aanvallers te "neutraliseren" en de mensen die verstopt zijn in het gebouw te bevrijden. De politie heeft de omgeving van het hotel afgezet.

Ambulances reden af en aan om het nog steeds onbekende aantal gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren. Drie ziekenhuizen hebben burgers gevraagd om bloed te doneren.

Onduidelijk hoeveel aanvallers

Het is niet duidelijk om hoeveel aanvallers het gaat. Ooggetuigen zeggen tegen BBC dat er zeker vier zwaarbewapende mensen zijn gezien. Terreurgroep Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist. De Somalische beweging pleegt vaker aanslagen in Kenia.

Hotel onderdeel van grote keten

Het hotel is onderdeel van een grote Thaise keten en gevestigd aan de Riverside Drive, aan de chique noordkant van het stadscentrum van Nairobi.

De terroristische aanval van dinsdag is de eerste grote aanslag in Nairobi sinds 2013. Militanten van Al Shabaab doodden destijds 67 mensen in Westgate Mall. Dat winkelcomplex ligt op 3 kilometer afstand van het Dusit-hotel.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Nederlanders die in Nairobi zijn en hulp nodig hebben, worden opgeroepen contact op te nemen met het ministerie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!