De man uit Landgraaf die ervan wordt verdacht een Belgische 'Gele Hesjes'-demonstrant te hebben doodgereden heeft zich dinsdag gemeld bij de Belgische politie, meldt het Belgische openbaar ministerie in Luik.

De vrachtwagenchauffeur had al aangekondigd dat hij zich dinsdag zou gaan melden bij de politie.

De verdachte werd al enige tijd gezocht door de politie. Het parket in Luik denkt dat de man de demonstrant met opzet heeft aangereden. Volgens de advocaat van de chauffeur gaat het om een ongeluk.

Bij de aanrijding kwam een vijftigjarige Belgische man vrijdagavond om. Hij deed op dat moment mee aan een wegblokkade van zo'n twintig 'Gele Hesjes' in België. Het ongeluk gebeurde in de buurt van de grens met Nederland.

Na de aanrijding reed de chauffeur door, waarna de politie een zoektocht naar hem startte. In eerste instantie werd een man uit het Noord-Brabantse Dongen opgepakt, maar een dag later bleek dat hij niets met het ongeluk te maken had.

Er was sprake van een persoonsverwisseling doordat de vrachtwagens van de twee chauffers veel op elkaar leken. Op de beelden van een beveiligingscamera bij de Nederlands-Belgische grens was één vrachtwagen te zien. Dat was het voertuig van de man uit Dongen. 

Achteraf bleek dat de chauffeur die wél bij het ongeluk was betrokken een andere afslag had genomen.

Op de E25 richting Maastricht werd de demonstrant aangereden. (Foto: ANP)

'Chauffeur was compleet in shock'

Vrachtwagenchauffeur Stefan Linthorst vertelde maandag aan RTL Nieuws dat hij langs de blokkade reed en dat de verdachte chauffeur "compleet in shock" was. Linthorst was zelf geen getuige van de aanrijding.

Volgens Linthorst vroegen de 'Gele Hesjes' beide chauffeurs hun wagen stil te zetten. Linthorst zelf reed uit paniek hard door toen er met een stalen pijp op zijn vrachtwagen werd geslagen. Hij zei dat bij de vrachtwagen van de verdachte de ruiten waren ingeslagen. "Hij had niets meer kunnen zien, zei hij (de verdachte, red.), omdat alles kapot was", aldus Linthorst.

Ooggetuigen meldden eerder aan Belgische media dat de demonstrant voor de vrachtwagen was gaan staan, omdat de verdachte wilde doorrijden.

De demonstrant zou toen op de ruit van de vrachtwagen hebben getikt met een sleutel, waarna de chauffeur gas gaf. Daarop gleed de actievoerder uit en zo zou hij onder de vrachtwagen zijn terechtgekomen.