Bij protesten tegen een ruime verdubbeling van de benzineprijs in Zimbabwe zijn dinsdag minstens tweehonderd mensen gearresteerd. Een persoon werd gedood en verschillende demonstranten raakten gewond bij confrontaties met veiligheidstroepen.

De Zimbabwaanse minister van Binnenlandse Zaken Owen Ncube meldt dit dinsdag. Om de protesten neer te slaan, had de politie ook met scherp geschoten.

In de sloppenwijken aan de rand van de hoofdstad patrouilleerden militairen. In het stadscentrum waren na een oproep van de vakbonden bijna alle winkels gesloten.

De protesten waren gericht tegen de stijging van de benzineprijs in het weekend en tegen het mislukte economische beleid van president Emmerson Mnangagwa. De regering gaf de oppositie de schuld van de schermutselingen.

Maandagavond hadden onbekenden brand gesticht in het hoofdkwartier van de grootste oppositiepartij MDC. Er was alleen materiële schade. 

Het arme land in het zuiden van Afrika zit in de ergste economische crisis sinds een periode van hyperinflatie tien jaar geleden. De regering heeft nu de prijs van 1 iter benzine verhoogd van ongeveer 1,30 Amerikaanse dollar naar 3,33 dollar (ongeveer 2,90 euro).

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!