Het Amerikaanse leger blijft nog in elk geval tot 30 september de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten bewaken, stelt het Pentagon maandag in een verkaring.

Momenteel zijn er nog zo'n 2.350 legereenheden actief bij de grens. Eerder werd de missie verlengd tot 31 januari. Daar komen nu dus acht maanden bij.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot in oktober het leger bij de grenzen in te zetten, om zo te proberen de illegale immigratie terug te dringen. Duizenden migranten waren uit Centraal-Amerika vertrokken om hun heil in de Verenigde Staten te zoeken.

Volgens het Pentagon zijn de militairen aanwezig om te surveilleren en de illegale oversteek te belemmeren. Dit doen zij door onder meer prikkeldraad bij de overgangen te plaatsen. Ook bieden vliegtuigen luchtsteun.

Critici, onder wie Democraten en veteranen, noemen de inzet van militairen een politieke stunt. De troepen hebben niet de bevoegdheid migranten fysiek te weren, te arresteren of vast te houden.

Wel kunnen ze ondersteunende taken uitvoeren, zoals bijvoorbeeld verkenningsvluchten uitvoeren en hekken plaatsen.

'Shutdown' duurt voort

De Amerikaanse overheid zit momenteel nog steeds 'op slot', omdat onderhandelaars van de begroting het niet eens kunnen worden over de bouw van een muur bij Mexico. Het is de langste 'shutdown' die de VS ooit heeft gekend. 

Trump eist dat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat instemmen met de gedeeltelijke financiering van de door hem gewenste muur tussen de VS en Mexico. Het gaat om een bedrag van bijna 6 miljard dollar. 

De Democraten, die begin januari de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kregen, weigeren hiermee in te stemmen. Ook een groep Republikeinen vindt dat Trump zijn eis moet bijstellen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!