De Canadese regering waarschuwt Canadezen die in China verblijven of naar het land willen afreizen dat zij willekeurig aangehouden kunnen worden. Het risicoprofiel van China blijft op het een na laagste niveau.

"We blijven alle Canadezen die naar China reizen adviseren om een ​​hoge mate van voorzichtigheid te betrachten", staat in het reisadvies.

De waarschuwing komt nadat een Canadees maandag in China in hoger beroep is veroordeeld tot de doodstraf. De man zou in 2014 zijn gearresteerd en werd in november 2016 veroordeeld tot vijftien jaar vanwege drugssmokkel. De Canadese premier Justin Trudeau uitte daarop zijn zorgen en zei dat "China ervoor heeft gekozen om willekeurig de doodstraf toe te passen".

De terdoodveroordeelde was volgens de rechter betrokken bij de smokkel van 222 kilo methamfetamine, beter bekend als crystal meth. Hij wilde de drugs naar Australië verschepen. De rechter veroordeelde hem in eerste instantie alleen voor medeplichtigheid, maar hij is maandag schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie. De Canadees heeft laten weten in beroep te gaan.

De diplomatieke spanningen tussen China en Canada zijn flink opgelopen na de aanhouding van de Chinese topvrouw Meng Wanzhou van techgigant Huawei. Sinds zij op 1 december op verzoek van de VS in het Canadese Vancouver werd aangehouden, zijn meerdere Canadezen opgepakt in China.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!