De burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz, is zondag neergestoken tijdens een concert in de stad.

Adamowicz stond op het podium toen een man met een mes op hem afrende en neerstak. De man bleef nog op het podium staan en riep iets richting de toeschouwers.

De politie van Gdansk laat weten dat de 27-jarige dader direct is aangehouden en dat zijn motief nog onbekend is. Hij had met een perspas toegang gekregen tot het podium.

In eerste instantie gingen de muziek en het vuurwerk bij de show nog even door. De burgemeester werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

President Andrzej Duda laat weten dat Adamowicz met succes is gereanimeerd. "Er is hoop, maar zijn toestand is nog steeds erg zorgelijk", schrijft de president op Twitter.

Politici reageren met afschuw op de steekpartij. De aanval "verdient de hoogste veroordeling", zegt premier Mateusz Morawiecki. Minister van Binnenlandse Zaken Joachim Brudzinski spreekt van een barbaarse daad.

Adamowicz is al twintig jaar burgemeester van Gdansk. Hij maakte deel uit van een democratische beweging die in de jaren tachtig ontstond onder leiding van Lech Walesa.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!