In delen van Oostenrijk geldt maandag code 5 voor lawinegevaar. Dat is het hoogste lawinewaarschuwingsniveau en komt weinig voor.

De autoriteiten in Tirol hebben hiertoe besloten vanwege nieuwe sneeuwval die zondag verwacht wordt. Op sommige plekken wordt een meter sneeuw verwacht.

Ook in Zwitserland is het hoogste waarschuwingsniveau afgegeven vanwege de sneeuwval en het lawinegevaar.

Naar verwachting valt in de komende dagen ook in de zuidelijke Alpen veel sneeuw. Rond de belangrijke Oostenrijks-Italiaanse Brenner-grenspas lijkt ook veel sneeuw te gaan vallen. Vanaf volgende week lijkt het risico op lawines in de Alpen af te nemen.

In de Franse Alpen zijn zondag volgens persbureau AFP twee medewerkers van een skiresort omgekomen. Explosieven die ze bij zich hadden om gecontroleerd lawines te veroorzaken gingen te vroeg af.

Het incident vond plaats in de bergen in de buurt van de stad Grenoble. De medewerkers bevonden zich op 1.800 meter hoogte.

Drie Duitsers overleden door lawine in Lech

In de Oostenrijkse plaats Lech zijn drie Duitsers overleden door een lawine. Een vierde wordt nog vermist. Vanwege de hevige sneeuwval is het zoeken gestaakt.

Volgens de Oostenrijkse politie zijn de slachtoffers mannen van 57, 36 en 32 jaar oud. Ze kwamen uit het zuiden van Duitsland. De vermiste is 28 jaar oud. De vier waren met elkaar bevriend en samen aan het skiën.

De skiërs zijn waarschijnlijk over een afgesloten piste gegaan en daar meegesleurd door een lawine. Daar mocht niet meer worden geskied vanwege het lawinegevaar. Andere pistes in het gebied waren wel geopend.

Al een week problemen in de Alpen

In de wintersportplaats Balderschwang in het uiterste zuiden van Duitsland zitten duizenden inwoners en toeristen zondag vast. De enige weg naar het dorp in Beieren is afgesloten vanwege het gevaar voor lawines. De gestrande mensen hoeven voorlopig niet te worden geëvacueerd.

Door de sneeuwchaos in het Alpengebied kwamen vorige week zeker twaalf mensen om het leven. Er zijn duizenden hulpverleners ingezet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!