De Nederlandse vrachtwagenchauffeur (56) die verdacht wordt van het vrijdag doodrijden van een demonstrant van de 'Gele Hesjes' in België is zaterdag aangehouden in de regio Tilburg, bevestigt een politiewoordvoerder tegen NU.nl zondag.

Het verkeersincident gebeurde bij een blokkade van demonstranten van de snelweg naar Maastricht bij de Belgische grensplaats Visé. Een vijftigjarige actievoerder werd geraakt door de truck en overleed ter plaatse.

De toegesnelde Belgische politie vroeg de chauffeur zijn wagen iets verderop te parkeren, maar in plaats daarvan ging de chauffeur ervandoor, aldus Belgische media.

De vrachtwagen van de verdachte werd teruggevonden op een parkeerplaats in de buurt van Tilburg. De Nederlander was op dat moment nog voortvluchtig. Vervolgens werd een Europees arrestatiebevel tegen de chauffeur uitgevaardigd.

De Belgische 'Gele Hesjes' zijn geïnspireerd op de gelijknamige protestbeweging in Frankrijk. Daar richtten de protesten zich in eerste instantie op de stijgende brandstofprijzen, maar inmiddels is de focus verschoven naar het beleid van de Franse president Emmanuel Macron.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!